LU Bioloģijas fakulātes īstenoto studiju virzienu “Dzīvās dabas zinātnes” akreditē uz maksimālo akreditācijas termiņu Augstākās izglītības kvalitātes aģentūras 19.decembra sēdē, kurā tika izskatīts LU studiju virziena “Dzīvās dabas zinātnes” akreditācijas pieteikums, tika pieņemts lēmums akreditēt studiju virzienu uz maksimālo akreditācijas termiņu - sešiem gadiem.

Studiju virziens iekļauj četras studiju programmas:

  • bakalaura studiju programmu “Bioloģija”
  • kopīgo bakalaura studiju programmu “Biotehnoloģija un bioinženierija”
  • maģistra studiju programmu “Bioloģija”
  • doktora studiju programmu “Dabaszinātnes”.

Iepriekšējā studiju virziena akreditācija notika 2013.gadā, arī saņemot akreditāciju uz sešiem gadiem, un vairākkārtīgi saņemot šī termiņa pagarinājumu līdz 2023.gada 31. decembrim, saistībā ar akreditācijas procesa un ar to saistīto normatīvo aktu pārmaiņām valstī.

Iepriekšējā akreditācijas periodā kopš 2013.gada studiju virzienā ir slēgta viena studiju programma – doktora SP “Bioloģija”, bet ir iekļautas divas jaunas studiju programmmas - kopīgā bakalaura SP “Biotehnoloģija un bioinženierija” un doktora SP “Dabaszinātnes”, kas apvieno doktora studiju nozares “Bioloģija”, “Fizika, astronomija un mehānika”, “Ķīmija”, “Ģeogrāfija”, “Ģeoloģija”un “Vides zinātnes”.

Gatavošanās akreditācijas procesam aizsākās jau vairākus gadus iepriekš, gan pārskatot un aktualizējot studiju kursu aprakstus atbilstoši jaunākām izmaiņām normatīvajos aktos par studiju kursu izveidi un aktualizēšanu, gan pārskatot un atbilstoši mūsdienu prasībām veicot izmaiņas studiju plānos, gan nodrošinot mācībspēku profesionālo pilnveidi un izaugsmi, gan moderna studiju un zinātniskā aprīkojuma iepirkumu un citus pilnveides procesus.

Akreditācijas procesa hronoloģija:

  • 2023.gada 19.janvāris - iesniegts pieteikums studiju virziena novērtēšanai Augstākās izglītības kvalitātes aģentūrā
  • 2023.gada 27.-28.jūnijs – notiek starptautiska ekspertu vizīte studiju virziena novērtēšanai
  • 2023.gada 12.oktobris – saņemts ekspertu vērtējums un rekomendācijas studiju virziena pilnveidei
  • 2023.gada 19.decembris - Augstākās izglītības kvalitātes aģentūras sēde, kurā pieņemts lēmums par studiju virziena akreditāciju uz sešiem gadiem.

Kaut arī akreditācijas process ir noslēdzies, studiju virziens ir saņēmis vairākas īstermiņa un ilgtermiņa rekomendācijas studiju virziena pilnveidei. Viena no īstermiņa rekomendācijām paredz sagatavot un iesniegt dokumentāciju Akadēmiskajam izglītības centram, lai mainītu piešķiramā grāda nosaukumu kopīgās bakalaura studiju programmas “Biotehnoloģija un bioinženierija” absolventiem. Rekomendācija ir saistīta ar 03.10.2023. pieņemtajiem grozījumiem “Noteikumos par valsts akadēmiskās izglītības standartu”, kas ļauj studiju programmas “Biotehnoloģija un bioinženierija” absolventiem piešķirt studiju jomai atbilstošu Dabaszinātņu bakalaura grādu biotehnoloģijā un bioinženierijā (pirmajiem programmas absolventiem 2023.gadā piešķirtais zinātņu grāds bija Dabaszinātņu bakalaura grāds, pašlaik tas ir Dabaszinātņu bakalaura grāds bioloģijā). Šādas nesen pieņemtās izmaiņas izglītības standartā ir būtisks solis augstākās akadēmiskās izglītības specifisko jomu atzīšanā un popularizēšanā.

Bioloģijas fakultāte īsteno arī divas akadēmiskās studiju programmas, kas ir iekļautas studiju virzienā “Veselības aprūpe”:

  • kopīgo maģistra studiju programmu “Uzturzinātne”
  • maģistra studiju programmu “Sporta zinātne”.

“Veselības aprūpes” studiju virziena akreditācijas process noritēja pagājušajā gadā, saņemot akreditācijas lēmumu abām augstāk minētajām maģistra studiju programmām uz maksimalo termiņu 2023.gada februārī.

Paldies visiem, kas deva savu ieguldījumu studiju programmu akreditācijas procesā un nodrošina to īstenošanu!

Dalīties