Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāte piedalās Horizon Europe (uzsaukums: HORIZON-CL6-2021-ZEROPOLLUTION-01) projekta “GeneBEcon - gēnu rediģēšanas potenciāla izmantošana ilgtspējīgai bioekonomikai (GeneBEcon - capturing the potential of Gene editing for a sustainable BioEconomy) realizācijā, kuru koordinē Zviedrijas lauksaimniecības universitāte (Swedish University of Agricultural Sciences.

GeneBEcon projektā pēta un ievieš inovācijas izmantojot jaunās genoma metodes (angl. New Genomic Techniques, NGT), lai nodrošinātu lauksaimniecību un citas radniecīgās nozares ar klimatam draudzīgiem un mazāk piesārņojošiem lauksaimniecības un akvakultūras risinājumiem.

GeneBEcon mērķis ir atbalstīt Eiropas zaļo kursu, aprites ekonomikas rīcības plānu un bioekonomikas stratēģiju. Projekta rezultāti tiks izmantoti, lai informētu zinātniekus, politikas veidotājus, augu audzētājus, lauksaimniecības nozari un patērētājus.

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes komanda prof. Nila Rostoka vadībā piedalās 1. darba paketes (WP1) realizācijā koncentrējoties uz NGT regulējumu Eiropas Savienībā. Plašāka informācija atrodama projekta mājas lapā genebecon.eu.

2023. g. decembrī publicēta 1. darba paketes ietvaros sagatavota zinātniskā publikācija žurnālā Nature Plants (ietekmes faktors 18), kas analizē iespējamos scenārijus jaunai ģenētiski modificēto organismu likumdošanai Eiropas Savienībā koncentrējoties uz augiem, kas iegūti ar NGT metodēm. Ņemot vērā, ka pašlaik Eiropas Padomē un Eiropas Parlamentā notiek darbs pie Eiropas Komisijas sagatavotā ĢMO likumdošanas izmaiņu priekšlikuma apspriešanas, publikācija veicinās zinātniski pamatotas un izsvērtas ĢMO likumdošanas izveidi, kas dos iespēju izmantot NGT sniegtās iespējas ilgtspējīgas ekonomikas attīstībai ES.

Pilns publikācijas teksts pieejams šeit: https://rdcu.be/dsN33

Dalīties