Ikgadējā darbinieku kopsapulcē un gada balvu pasniegšanas ceremonijā, kas pirmo reizi notika attālināti, tika sveikti Latvijas Universitātes darbinieki par sasniegumiem zinātnē un ieguldījumu LU izaugsmē. Par gada darbinieku 2020. gadā kļuvusi Dace Ķevere.

Darbinieku sapulci atklāja LU rektors Indriķis Muižnieks ar aizvadītā gada izvērtējumu.

“Esam vienota LU saime, un mūsu darbs, neraugoties uz dažādiem šķēršļiem un apgrūtinājumiem, turpināsies, pildot LU misiju zinātnei un tēvijai,” sacīja LU rektors I. Muižnieks.

Pandēmijas laikā LU ir strādājusi atbildīgi un piesardzīgi, vērtēja rektors. LU ir labs kontakts ar Slimību profilakses un kontroles centru, ieviests informatīvais tālrunis, stingri kontrolēts, kā rīkoties, Covid-19 saslimšanas gadījumos.

Aizvadīta sekmīga uzņemšana, salīdzinot ar 2019. gadu, LU pieaudzis studējošo skaits (2019. gadā – 5325, 2020. gadā – 5505). Joprojām LU ir jauniešu pirmā izvēle Latvijā. Ziemas sesijā LU absolvēja 846 studenti.

2020. gadā notikusi uzņemšana astoņās jaunās studiju programmās, kā arī tiks veidots plašāks studiju programmu piedāvājums, īpaši domājot par doktora programmu modernizāciju.

LU iesaistījusies jaunos zinātnisko programmu konkursos. Valsts pētījumu programmas Covid-19 pētījumos LU kopumā iesaistījusies 10 projektos, no kuriem 2 tā kļuvusi par vadošo partneri.

Aizvadītājā gadā piedzīvots vēl nepieredzēts veikums Scopus datu bāzē – tur publicēti 1665 ieraksti, arī Science LU ir publikācija par putnu migrācijas novērojumiem, kā arī vairākas publikācijas Nature, kas tapušas starptautiskā sadarbībā.

LU ieņēmumi pakāpeniski pieauguši, turklāt 2018.–2020. gadā LU zinātnes un studiju infrastruktūras attīstībā investēti 33.3 miljoni eiro. “Situācija, ka jāmeklē iespējas un jālūdz pamatlīmeņa studijās investēt studentiem, vecākiem un viņu atbalstītājiem līdzekļu procesu nodrošināšanā īsti nav normāli. Tā ir Ziemeļeiropas videi, arī Baltijas valstīm neraksturīga situācija, ka mēs nespējam nodrošināt augstāko izglītību bez maksas, ņemot vērā, ka augstākā izglītība ir viena no attīstības pamatprioritātēm,” savā runā uzsvēra rektors.

Vērtējot Akadēmiskā centra attīstību, rektors uzsvēra, ka topošajā Rakstu mājā būs pietiekami labas un plašas izaugsmes perspektīvas jaunu programmu un jaunu zinātnes projektu attīstībā.

Vērtējot starptautisko reitingu rezultātus, I. Muižnieks uzvēra, ka LU misija un vīzija ir tapt par vienu no vadošajām universitātēm Baltijā un pietuvoties Tartu Universitātei. Svarīgs aspekts šajā izaugsmē būtu finansējuma palielinājums, piemēram, Tartu Universitātei tas ir divas reizes lielāks.

Gada balvas

Sapulces otrajā daļā notika ikgadējā darbinieku un skolu godināšana.

Šogad Latvijas Universitātes Gada balvas nominantiem tiks pasniegta īpaša balva, kas izgatavota ar Universitātes simboliku. Balva simbolizē Latvijas Universitātes Akadēmisko centru un ir izgatavota no diviem materiāliem – betona, kas ir viens no Akadēmiskā centra modernās infrastruktūras materiāliem un ozolkoka, kas simbolizē ozolu, kas jau kopš LU pirmsākumiem ir Universitātes identitātes pamatā.

Par zinātniskās skolas izveidošanu tika godināti Juridiskās fakultātes profesore Ilma Čepāne un Fizikas matemātikas un optometrijas fakultātes bijušais profesors Juris Miķelsons.

Par oriģināla pētījuma rezultātiem LU tika godināti Medicīnas fakultātes asociētā profesore Signe Mežinska un Bioloģijas fakultātes profesors Indriķis Krams.

Savukārt par izcilu promocijas darbu tika godinātas Guna Krieķe (promocijas darbs - „Erbija jonu augšuppārveidotā luminiscence trīskomponentu fluorīdu nanokristālus saturošā caurspīdīgā stikla keramikā”) un Lana Frančeska Dreimane (promocijas darbs - „Virtuālās Realitātes mācīšanās taksonomija”).

LU specbalva par ieguldījumu dermatoloģijas attīstībā Latvijā un pasaulē tika piešķirta Medicīnas fakultātes profesoram Andrim Rubinam.

Par gada darbinieku šogad tika atzīta Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes ekonomikas nodaļas metodiķe Dace Ķevere.

Kolēģi par Daci Ķeveri saka: “Cilvēks ar milzīgu atbildības sajūtu. Izpilda visu, kas uzdots, ja arī neietilpst viņas pienākumos, operatīvi un perfekti. Laipns cilvēks, prot atrast vajadzīgus vārdus jebkurās situācijās. Akreditācijas laikā veica milzīgu darbu, iesaistījās Noslēgumu darbu platformas ieviešanā, kas tagad ir tik nozīmīga, ņemot vērā esošos apstākļos, kuru izmanto studenti arī priekšaizstāvēšanā, kura tagad tiek ieviesta mūsu fakultātes programmās. Viegli strādāt ar tādu kolēģi, jo ir pārliecība, ka jautājums vai problēma, ar kuru vēršos pie viņas tiks atrisināta un izdarīs visu, kas no viņas ir atkarīgs, pat vairāk. Vienkārši uzjautrinās, pasmaidīs, uzmundrinās. Cenšas uzlabot savas darba prasmes, viņai ir liela interese pret notiekošo fakultātē, strādā kvalitatīvi un efektīvi. Prot sevi parādīt un pierādīt savu profesionalitāti. Studenti atsaucās par viņu ļoti pozitīvi, kaut gan viņas darbs vairāk saistīts ar fakultātes mācībspēkiem.”

Kā katru gadu, arī šogad tika suminātas skolas, kas sniegušas vislielāko devumu studentu saimes papildināšanā. Un tās ir:

  • Rīgas reģionā: Rīgas Valsts 1. ģimnāzija;
  • Kurzemes reģionā: Ventspils 4. vidusskola;
  • Latgales reģionā: Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzija;
  • Vidzemes reģionā: Cēsu Valsts ģimnāzija;
  • Zemgales reģionā: Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija.

Dalīties