Novembris tradicionāli ir rudens talkas laiks biologu lauka prakšu bāzē Kolkā, kad uz rudens darbiem Kolkas Vecās skolas „ieziemošanai” tiekas studenti un darbinieki.

Šogad talka notika 5.-6.novembrī. Ūdens rensteļu tīrīšana, lapu sagrābšana ēkas apkārtnē, malkas šķūņa sakārtošana. Tie ir darbi, kas jāsteidz pabeigt pirms ziemas sezonas iestāšanās.

Pasākuma pirmās dienas noslēgumā neatņemama pasākuma daļa ir arī kopīga ugunskura zupa vārīšana un baudīšana, kā arī noguruma mazināšanas procedūra, karsējoties pirtiņā un kopīga sadziedāšanās.

Paldies visiem, kam bija iespēja piedalīties un atbalstīt šo pasākumu!


Kolkas Vecā skola, iepriekš zināma kā Kolkas Baltais nams, ir celta 1856.- 1857.gadā kā kādreizējā Dundagas novada īpašnieka, barona Osten – Zakena (Osten-Sacken) dzimtas muiža. Muižas ēka tika būvēta pēc tā laiku modernākajām prasībām, ar lieliem gaišiem logiem, krāsns apkuri un iekšējām tualetēm. Vienlaikus, kā vasaras un medību muižai, tās otrajā stāvā tika ierīkots manteļskurstenis zivju un medījumu kūpināšanas vajadzībām, kas labā stāvoklī saglabājies līdz mūsdienām. Osten – Zakenu īpašumā muiža atradās līdz 1919. gadam.

Latvijas Universitātes īpašumā ēka nonāca 1990.g. februārī un jau 1991.g. vasarā pirmā bioloģijas studentu grupa Kolkas Veco skolu izmantoja kā apmešanās vietu lauka prakses norisei. Ņemot vērā Kolkas ģeogrāfisko novietojumu, putnu un bezmugurkaulnieku faunas daudzveidību, kā arī piekrastes biotopu unikalitāti, Kolkas lauka prakses bāzes ir kļuvusi par neatņemamu un nozīmīgu vietu bioloģijas studentu izglītošanā un pētījumu poligons Latvijas un starptautiskiem dabas pētniekiem.

Dalīties