© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Jau šogad studentiem tiks veidots palīgs, kas darbosies Latvijas Universitātes (LU) tīmekļa resursos, kas asistēs un sniegs atbalstu uzziņu iegūšanai par studiju procesiem. Ikviens studējošais aicināts pieteikties programmai, kurā taps virtuālais asistents jeb čatbots. Dalībniekiem paredzēti daudzi ieguvumi – mācības, mentoru atbalsts un stipendijas. Tāpat jebkurš interesents var nobalsot par nākotnes bota vārdu, piedāvājot savu variantu.

Stipendijas apmērs nākotnes čatbota izstrādātājiem būs 200 eiro mēnesī. Dalībniekus sagaida zināšanas un pieredze virtuālā asistenta izstādē, kas var lieti noderēt turpmākajos profesionālajos izaicinājumos un arvien vairāk kļūst par pieprasītu kompetenci darba tirgū.

Virtuālā asistenta mērķis ir sniegt studentiem atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem saistībā ar studiju procesu. Nodrošināt ērtu un mūsdienīgu rīku, lai LU digitālās vides apmeklētājiem būtu iespējams sazināties sev ērtā laikā, jo virtuālais asistents būs pieejams vienmēr, arī ārpus darba laika.

“Saziņa Latvijas Universitātē kļūs vēl pieejamāka un draudzīgāka! Aicinām studentus piedalīties virtuālā asistenta izveidē, lai gūtu jaunas, darba tirgū pieprasītas zināšanas, kā arī universitāte ietu līdzi laikam un varētu operatīvi palīdzēt saviem studentiem un ikvienam interesentam,” aicina (LU) Inovāciju centra LUMIC vadītāja, profesore Signe Bāliņa.

Ideja izstrādāt čatbotu radās LU studentiem Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienā 2021. Inovāciju centrs LUMIC, ieklausoties radošajos prātos, kuri vēlas uzlabot procesus, nolēma pašiem studentiem piedāvāt iespēju piedalīties ne vien idejā, bet arī tās īstenošanā. Studentiem būs liels izaicinājums – aizrautīgi darboties un panākt, lai virtuālais asistents būtu pietiekoši zinošs, atjautīgs, atsaucīgs, spētu sazināties latviešu valodā un ar laiku spētu atbildēt arī uz komplicētākiem jautājumiem.

Programmas ilgums ir seši mēneši, sākums ir martā, savukārt augusta pirmajā pusē plānotas noslēguma prezentācijas komisijai, prezentējot izveidoto čatbotu. Prakse un komandas darbs ies roku rokā ar teoriju un saturīgu mācību programmu. Dalībniekus sagaida gan nodarbības par botu izveidi, gan secīgi mājasdarbi, gan arī mentoru atbalsts visā procesā.

Pieteikšanās anketa: pieejama Inovāciju centra LUMIC vietnē. Piedalīties var ikvienas augstskolas un fakultātes students individuāli vai kopā ar biedriem. Piesakoties komandai, jābūt vismaz vienam studentam, kurš mācās datorikas jeb informācijas tehnoloģiju studiju virzienā.

Iespēja piedāvāt čatbotam vārdu: “Nosauc LU čatbotu”.

Dalīties