Ziemassvētki ir laiks, kad dzīvojam ar cerību par gaismu – tieši pēc svētkiem dienas kļūst garākas un gaisma uzvar tumsu! “Ceļā uz gaismu” – ar šādu moto Latvijas Universitāte šogad aicina uz Ziemassvētku koncertu, kurā mūziku papildinās krāšņi gaismas elementi, kas taps sadarbojoties video māksliniekam un unikālās ebru tehnikas māksliniecei. 

Koncerts tiešsaistē būs skatāms 16. decembrī plkst.17.00 portālā www.lu.lv un LU Facebook kontā.

Koncerta muzikālo daļu veidos dziedātāja Jolanta Strikaite-Lapiņa, ērģelnieks Aigars Reinis un trompetists Jenss Emīls Holms, bet gaismas zīmējumus ebru tehnikā veidos māksliniece Anda Kolosova.

Pozitīvi, uzmundrinoši un mūsdienīgi – tā pasākumu raksturo rīkotāji. Pietiekami ilgi esam Covid-19 ierobežojumu, neziņas un satraukuma tumsā, tāpēc svētkos nākam ar uzmundrinājumu un cerību, ka esam atpakaļ ceļā uz gaismu.

Šajā koncertā krāsu un gaismas ceļš būs skatāms uz LU Lielās aulas griestiem, līdz ar to gaisma nebūs tikai abstrakts jēdziens, bet tiešā un redzamā veidā būtisks koncerta stāsta elements. 

 

Kas ir ebru tehnika?

Ebru ir neaprakstāmi skaists un neparasts glezniecības veids, kad krāsa tiek pludināta uz īpaši sagatavota ūdens virsmas, veidojot rakstus un zīmējumus, kurus pēcāk var pārnest uz papīra vai auduma. Tēlaini šī māksla tiek dēvēta par sirds melodijas attēlošanu uz ūdens. Kā jau minēts – LU Ziemassvētku koncertā mākslinieces veidotie ebru zīmējumi ar video starpniecību būs skatāmi uz LU Lielās aulas griestiem.

Ebru vēsture sākās tālajā 13.gadsimtā Senajā Persijā, no kurienes pa Lielā Zīda ceļu ebru māksla nokļuva Turcijā, kur attīstījās, uzplauka un nobrieda. Šodien ebru māksla ir iekļauta UNESCO mantojumu sarakstā.

Sākotnēji ebru darbi tika izmantoti grāmatu un dokumentu dekorēšanai, kā arī kā pamats kaligrāfijai. Mūsdienās tas ir pašpietiekams mākslas darbs interjeram, kā arī lielu popularitāti iemanto ebru video priekšnesumi*.

 

* Informācija no www.erbulatvija.lv

Dalīties