Foto: Madara Rakšte

Sporta zinātne ir strauji augoša starpdisciplināra nozare, kas pēta gan regulāru fizisko aktivitāšu labvēlīgo ietekmi uz cilvēka fizisko un mentālo veselību, gan iespējas, kā atlētiem uzlabot darbaspējas un samazināt traumu risku.  Programmas ietvaros tiek sniegta iespēja pētīt un analizēt ne tikai fizisko aktivitāšu pozitīvos aspektus, bet arī mazkustīga dzīvesveida radīto negatīvo ietekmi uz veselību un dzīves kvalitāti dažāda vecuma sabiedrības grupās. 

Savu redzējumu, emocijas un pārdomas intervijā par studijām maģistra studiju programmā “Sporta zinātne” sniedza 1. kursa studentes Mairita Vilciņa, Latvijas Olimpiskās vienības vecākā eksperte sporta jautājumos un Eva Čekanauska – sinhronās daiļslidošanas trenere.

Kāpēc izlēmāt studēt studiju programmā “Sporta zinātne?

Mairita: Sociālajā tīklā Facebook kāda mana kolēģe dalījās ar informāciju par maģistra studiju programmu “Sporta zinātne”. To pamanīju un izlasot sapratu, ka apraksts mani uzrunā, tajā ir viss, kas mani saistīja un interesēja, tāpēc nolēmu iesniegt dokumentus un sākt studēt.

Eva: Iepriekš biju nokārtojusi trenera C sertifikātu, bet bakalaura studijas apguvu pilnīgi citā nozarē – finansēs. Savā dzīvē aizvien ciešāk sasaistos ar sportu trenera lomā un nolēmu, ka nepieciešams praktiskās zināšanas papildināt ar teorētiskajām. Latvijā ir ļoti limitētas sporta izglītības iespējas, taču LU Sporta zinātnes programma mani piesaistīja ar saturu un cerību uz "zinātnisku izglītību".

Studiju programma ir jauna, kā vērtējat studiju procesu, organizāciju un norisi?

Mairita: Uzskatu, ka programma ir ļoti labi izveidota. Programmas direktore profesore Līga Plakane ir ļoti atsaucīga un ar viņu ir izveidojies labs kontakts. Šogad esam pirmais gads, kurš studē šajā studiju programmā, tāpēc pie mīnusiem, kuru saskatu, varu minēt, ka mazliet trūkst menedžmenta. Kopumā kursā esam maz, bet pasniedzēji ar lielu azartu meklē nepieciešamos materiālus, kas spētu mūs aizraut. Īpaši saistošs šķiet profesora Jurģa Šķiltera darbs un pasniegšanas veids.

Eva: Manuprāt, programma ir ļoti kvalitatīvi izveidota un pārsniedza manas ekspektācijas. Protams, ļoti žēl, ka Covid-19 dēļ bijām spiesti atlikt praktiskās nodarbības, taču ļoti ceru, ka tās būs iespējams īstenot nākamajā semestrī.

Lūdzu, padalieties, ko esiet ieguvušas studiju laikā!

Mairita: Tās noteikti ir jaunas zināšanas un jauni kontakti. Jāuzsver, ka profesora Jurģa Šķiltera kurss “Vizuālā uztvere un kognitīvās zināšanas” bija ļoti interesants, kas pavēra  jaunu pasauli un citādāku skatu uz notiekošo.  Interesanta un saistoša šajā studiju laikā likās bioķīmija, biomehānika un sporta fizioloģija.  Esam kursā daudzpusīgi, katrs ir savas jomas speciālists un kopīgi dalāmies ar savām zināšanām, kā arī papildinām viens otru.

Eva: Studiju laikā esmu ieguvusi jaunus kontaktus sporta zinātnes nozarē – gan pasniedzējiem, gan kursa biedriem ir dažāda pieredze šajā jomā un diskusija vienmēr ir interesanta. Tāpat esmu ieguvusi neatsveramas zināšanas trenera darbam, kas man noder katru dienu. 

Kāds būtu jūsu vēlējums vai ieteikums topošajiem studentiem?

Mairita: Aicinu droši pieteikties un nākt studēt maģistra studiju programmā “Sporta zinātne”.  Šeit ir plaša jomu dažādība: medicīna, kognitīvie procesi un uztvere, bioloģija, bioķīmija, u. c.  Šīs zināšanas, ko piedāvā Latvijas Universitātes profesori, ļauj savā darbā paskatīties uz lietām citādāk, ieraudzīt jaunas kopsakarības un saprast, ka iegūtās zināšanas un pieredze ir vērtīgas arī praksē.

Eva: Topošajiem studentiem es iesaku izvēlēties studiju programmu, kas ir aicinājums, tad studijas iegūst pavisam citu nozīmi. 

 

Aicinām  uzdrīkstēties, studēt un sekot līdzi informācijai www.bf.lu.lv , www.lu.lv vai www.gribustudet.lu.lv

Pieteikšanās uz maģistra līmeņa studiju programmām norisināsies no 30. jūnija līdz 10. jūlijam fakultāšu un filiāļu noteiktajā kārtībā un norādītajās vietās.

Iestājpārbaudījumi un reģistrācija studijām notiks no 13. jūlija līdz 17. jūlijam fakultātēs un filiālēs.

Vairāk informācijas par uzņemšanu maģistrantūrā

 

Dalīties