© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Mediju un mārketinga centrs

Bioloģijas fakultātē 21. oktobrī lekciju “Molekulārie mehānismi, kā baktērijas virulences proteīns izmaina augu attīstību un pievilina kukaiņu pārnēsātājus” lasīs Lozannas Universitātes pētnieks Dr. Zigmunds Orlovskis.

Pirmdien, 21. oktobrī plkst. 14.30 LU Dabas mājas 108. auditorijā notiks vieslekcija “Molekulārie mehānismi, kā baktērijas virulences proteīns izmaina augu attīstību un pievilina kukaiņu pārnēsātājus”, kuru lasīs Lozannas Universitātes (Šveice) Augu molekulārās bioloģijas nodaļas (University of Lausanne, Department of Plant Molecular Biology, Switzerland) pētnieks Dr. Zigmunds Orlovskis.

Dr. Z. Orlovskis stāstīs par parazītu spēju izmainīt savu saimniekorganismu funkctijas tā, ka saimniekorganismi kļūst par ‘’zombijiem’’, kas nodrošina savu parazītu spēju izdzīvot un izplatīties. Lekcijā tiks aprakstīts mehānisms, kā augu patogēnā baktērija fitoplazma izmaina ne tikai sava saimniekauga morfoloģiju, bet arī mijiedarbību ar augēdājiem kukaiņiem – fitoplasmas pārnēsātājiem.

Lekcija notiks doktorantūras skolas “Augu un augsnes bioloģisko resursu izpēte ilgtspējīgai izmantošanai” ietvaros.

Doktorantūras skola “Augu un augsnes bioloģisko resursu izpēte ilgtspējīgai izmantošanai” pastāv kopš 2010. gada. Tajā studē LU Bioloģijas fakultātes un Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes, kā arī Daugavpils Universitātes studenti. Lekcijas nolasījuši vairāk  nekā 30 ārzemju vieslektori. Plašāka informācija par doktorantūras skolu.

Dalīties